onsdag 30. november 2011

Sjokolade & nøtte-kjeks

Blir stille fra denne kanten i tiden framover, første eksamen nå på fredag, og deretter to til i neste uke. Legger inn dette innlegget som en del av julebakst utfordringen på Matbloggsentralen.

Disse kjeksene har jeg laget i et par år nå, og de passer ekstra godt til jul. Kjempelette å lage, og det tar bare en times tid fra du begynner til du kan kose deg med nybakte sjokolade & nøtte-kjeks. Disse er kjempegreie å ha i fryseren, og tiner på 5 minutter. Så slipper man å ha tørre kjeks som ingen vil spise opp når jula nærmer seg slutten.

Oppskrift:
200 gr. Melagange eller annet smør
300 gr. sukker
2 egg
280 gr. mel
1 ts. bakepulver
1 ts. vaniljesukker
100-150 gr. hakket, mørk sjokolade
ca. 50 gr. hakkede mandler/hasselnøtter

Sett ovnen på 180 grader. Rør smør og sukker hvitt, deretter tilsetter du ett og ett egg av gangen.  Bland så inn mel, bakepulver og vaniljesukker, før du tilslutt har oppi sjokolade og nøtter.
Settes på bakepapir i små klumper på størrelse med en 20 krone, men ha litt mellomrom da de flyter litt ut under steking.
Stekes midt i oven i ca 10 min.


søndag 27. november 2011

Bryllupskake del 2

Jeg lagde ei Dots sjokoladekake, ei ostekake og ei fystekake også til lørdagen. Fyrstekaken har blitt vist fram tidligere, men ostekake med denne varianten av pynt, og sjokoladekaken er ny her på bloggen.
Oppskriften på denne knallgode ostekaken har jeg funnet på Det søte liv sine nettsider for lenge siden, men er ganske sikker på at den ennå ligger der, under navnet "ostekake med grønne druer" eller noe i den duren.


Sjokoladekaken er en ganske ordinær sjokoladekake, bortsett fra at jeg tilsetter hakkede Dots kjeks i røra før den stekes, pynter med kjeks utenpå, og så fyller jeg den med sjokolademousse i steden for krem.

lørdag 26. november 2011

Bryllupskaker del 1

I går var den store kakebakedagen, og i dag har jeg pyntet, og lagt siste hånd på verket. Ganske godt fornøyd til å være mitt første forsøk på å lage kaker til bryllup. Tre kaker + ei to etasjers bryllupskake er nå ferdige.
Under er bilder av bryllupskaka jeg lagde. Det er sukkerbrød som er fylt med henholdsvis bringebær, bringebærsyltetøy, pisket krem og vaniljekrem i den ene, og vaniljekrem, pisket fløte, aprikossyltetøy og valnøtter i den andre.

onsdag 23. november 2011

Marengsrullekake til kvelds

I kveld har vi kost oss med verdens enkleste kake. Dette er en kake jeg kom over på nettet for ganske lenge siden, og har laget den mange ganger etterpå. Det er en slags verdens beste, men i rullekakeform, eller Marengsrullekake som jeg kaller den. Den er veldig luftig og god, og kan absolutt anbefales.

Oppskrift:
6 eggehviter
3 del sukker
1 pakke med vaniljesauspulver
100 gr. hakkede mandler
I liten boks med fløte
+ jordbær, kiwi, bringebær, blåbær, fruit cocktail

Eggehviter og sukker stivpiskes, og deretter pisker man inn vaniljesauspulveret. Bre ut over en stekeplate med bakepapir på, og strø over hakkede mandler. Stekes på 175-180 grader i 20-25 minutter, nederst i ovnen.
Når kake er avkjølt smører du på krem og legger på frukt etter eget ønske. Å rulle den sammen er det mest kritiske punktet, men det går som regel helt fint hvis du vender den over på et annet papir før du tar på krem, så er det bare å rulle sammen ved hjelp av papiret. Lurt å ikke smøre kremen helt ut i kantene, da tyter den fort ut over alt.






tirsdag 22. november 2011

Bulldog kake

Det går i eksamenslesing for tiden, så blir lite tid til å kose seg på kjøkkenet. Har medlt meg inn i Matbloggsentralen, og derfra fikk jeg klikket meg videre til en fin liten nettbutikk som selger kakeutstyr. Her kunne man sende inn bilder av kaker og div. som man har laget for å inspirere andre. Jeg sendte inn en morsom kake jeg lagde for noen år siden til et bulldog treff. Sjekk ut linken under bildet :)


http://sotesaker.no/inspirasjon/innsendte-bilder/?zenid=v7ugjvse3mdt9t523j834unfv6

søndag 13. november 2011

Farsdag

I dag er det farsdag og da benyttet jeg sjansen til å øve meg på denne bryllupskaka jeg planlegger. Marsipankake med jordbærmousse, vaniljekrem og fløte, men tror jeg vil droppe jordbærmousse framover og heller bruke ferske jordbær og syltetøy. Vil heller ikke bruke melisglasur til å skrive på kaken flere ganger, tror det blir finere å bruke Royal Icing. Det ble en ganske femi hjertekake han far fikk i anledning dagen, men pytt sann. Syns den ble ganske fin, og fikk testet ut de nye formene til å lage pynt også. De er fra Wilton og kjøpt på Trunken. Veldig fornøyd med resultatet, disse kommer nok til å bli brukt en god del framover :-)

fredag 11. november 2011

Premiedryss

Hei igjen!

For en stund siden fortalte jeg at jeg hadde meldt meg på Freias bakekonkurranse. Vel, jeg vant ikke, men kom faktisk til finalen! Det var kjempemoro. Alle som kom blant de 10 beste vant ett års forbruk av Freia Dronningens sjokolade. Min premie ble hentet på Posten i går, og det virker virkelig som om jeg har nok sjokolade for en god stund framover, 42 plater for å være nøyaktig, skal brukes opp i tida framover. Heldigvis har de god holdbarhet he he.



Om to uker skal jeg lage kaker til et bryllup, og har begynt å forberede meg så smått. Har ikke gjort dette tidligere så føler jeg må ha litt stålkontroll for at alt skal gå bra. I formiddagdag lagde jeg fyrstekake som er en av kakene jeg skal ha lage til bryllupet. Bruker samme oppskrift som vi har brukt hjemme i mange år, Bestemors fyrstekake :)

søndag 6. november 2011

Oreo kake

I slutten av måneden skal jeg bake bryllupskake + tre andre kaker. Vanligvis bruker jeg å lage oreo iskake, men den smelter jo så fort så derfor er det vanlig oreo kake som ble testet ut i dag. Ligger jo masse forskjellige oppskrifter på dette der ute, så måtte bare teste ut den første og beste jeg fant. Ble et ganske så fint og velsmakende resultat, men neste gang blir den laget i en mindre form så de forskjellige lagene blir litt tykkere.


onsdag 2. november 2011

Wok og pupperkaker

Hei igjen. En stund siden sist gitt.. Her skjer det ikke så voldsomt mye for tiden. Går stort sett i det samme, eksamenstida nærmer seg faretruende så det går bare mer, og mer tid til lesing i ledige stunder. Nå har jeg matpause, er midt i en forelesning om arbedisrett. Faktisk ganske interessant å høre hvor mye grums som foregår ute i arbeidslivet.. I dag skal vi forresten på IKEA og se på møbeler, så det blir moro :)

På mandag var det wok på menyen, etter ønske fra ho mor. Så da ble det masse grønnsaker, strimlet svinekjøtt og ris ved siden av. Jeg brukte de grønnsakene jeg liker best selv, gulrot, paprika, rødløk, vannkastanjer, mini mais, brokkoli ++, wok nudler og en pose ferdig wok saus. Denne gangen ble det med "lemon grass" smak. Må ærlig innrømme at den luktet grusomt, men merket ikke noe til det når det ble blandet med alt det andre, og det smakte godt.



Lagde forresten en kake til 17. oktober som ikke har blitt vist fram her på bloggen. En marsipankake med en litt uvanlig dekor, rett å slett en Puppekake.. Syns den ble litt morsom :)
Her har jeg brukt et vanlig  oppskrift på sukkerbrød, fylt med bringebær, vaniljekrem og pisket fløte. Selve puppene er to store muffins som er delt og fylt med samme fyll som selve kaken. Kaken er trukket med vanlig marsipan, og puppene er trukket med marsipan hver for seg og skjøtene er kamuflert med en snor  tvinnet av marsipan. Dekorert og pynt etter ønske. For å unngå å få folder langs kanten på kaken er det lurt å kjevle marsipanlokket så stort som du klarer å håndtere, da er det enklere å glatte ut brettene ved å dra forsiktig i lokket og stryke over med hendene. Hvis du får lite marsipan igjen (slik som jeg gjorde på "puppene" ) kommer det folder med en gang! Denne gangen var det min kjærestes bursdag, men den kan jo f.eks passe i et udrikkningslag, til valentines day eller som en morsom overraskelse når noen kommer på kakebesøk!

MARSIPAN TIPS:
Jeg bruker ofte Landlord marsipan fra Rema 1000 etter å ha lest flere steder på nett at de fleste er godt fornøyd med denne. Må si meg nokså enig i det. Jeg har i også forsøkt meg med å bruke ekstra hvit marsipan som jeg kjøpte hos et lokalt bakeri. Denne var like enkel å kjevle ut, MEN i motsetning til vanlig butikkmarsipan begynte ikke denne å "svette" i kjøleskapet etter et par dager. Hvis du sliter med at marsipankaken din svetter kan det være en idé å gjøre følgende:

1. Oppbevare den i en kakeeske av papp, denne suger til seg fuktighet.
2. Fjerne grønnsaker, frukt og lignende matvarer som ikke ligger tett innepakket i kjøleskapet.
3. Tørke av vanndråper langt veggen inni kjøleskapet
4. Ikke bruke sukker i kremen som kommer i kontakt med marsipanen.