fredag 15. februar 2013

Fastelavensboller

Jeg bruker alltid oppskriften på Søt grunndeig fra "Boller og burritos" boka:


100 gr. smør
5 dl. melk
50 gr. gjær
1,25 dl. sukker
1 ts. kardemomme
12-14 dl. mel

Smelt margaring og tilsett melk. Blandingen skal være fingervarm. Smuldre opp gjæren og bland sammen med smøret og melka. Hvis du bruker tørrgjær blander du dette sammen med melet.
Tilsett sukker, kardemomme og mel, og elt godt sammen. La deigen heve i 1-2 timer på et lunt sted, kjevl ut og etterhev baksten i ytterligere 30 min.

Jeg fylte mine fastelavensboller med vaniljekrem før steking. Da klemme du ut en flat sirkel og legger en skje med vaniljekrem i midten. Så breter du forsiktig sammen og ruller til en vanlig bolle.
Jeg laget også skillingsboller, men i steden for å smøre med smør brukte jeg resten av vaniljekremen til dette + kanel og sukker. Jeg har stekt mine boller i muffinsformer i tilfelle noen skulle sprekke og søle fyll på bollene ved siden av.

Pensle de ferdige bollene med melk eller sammenpisket egg før steking. Steketid 8-10 min, midt i ovnen på 225 grader.

 
PS!
JEG ER MED I VALENTINES UTFORDRINGEN PÅ MATBLOGGSENTRALEN. JEG BLIR VELDIG GLAD OM DU GÅR INNE PÅ DENNE LINKEN: http://www.matbloggsentralen.com/2013/02/ukens-utfordring-mat-til-valentinsdag.html OG STEMMER PÅ NUMMER 31 :)

mandag 11. februar 2013

Fruktfromasj med granateple

Fruktfromasj med granateple, druer og jordbær.
 
 
Du trenger:
50-20 små, blå druer
8-10 jordbær
1 granateple
1 dl vann
1 dl Fun Light Bringebær (råsaft, ikke utblandet)
5 gelantinplater
1 boks fløte (ca. 3 dl)
 
 
 
1.Legg gelantinen i bløt.
2. Varm opp vann og saft i en liten gryte. Dette skal ikke koke, bare varmes opp. Rør inn gelantinplatene til de er oppløst (jeg synes det er ok å bruke visp til dette). Avkjøl.
3. Kutt opp jordbær og druer i små biter og legg i en bolle for seg selv. Del granateplet i to og klem ut saften. Dette var ikke så lett som det kan se ut til, så jeg la en sikt over bollen og skrapte ut innholdet fra eple. Deretter brukte jeg en skje til å mose innholdet så saften rant ned sammen med resten av frukten. Det kan være lurt å plukke ut nok frø som du kan bruke til pynt senere, før du begynner å mose med skjeen.
4. Bland den avkjølte saftblandingen og frukten og sett til side til det begynner å stive.
5. Pisk fløten til krem og vend inn i frukblandingen. Legg i serveringsskåler og sett kaldt til du skal bruke dem.
 
Dekorer etter eget ønske. Denne desserten kan godt lages dagen i forveien, men vent med å pynte til noen timer før servering.