søndag 11. august 2013

Eple og mandelkrans

I dag har jeg tatt utgangspunkt i en oppskrift hentet fra "A piece of cake" av Leila Lindholm. Dette er en kjempe bok, med utrolig fine bilder, anbefales på det sterkeste!Vanligvis så bruker jeg "Søt grunndeig" som basis for all søt gjærbakst, men i dag prøvde jeg grunnoppskriften i denne boka. Nå tror jeg at jeg har en ny favoritt. Dette er den enkleste deigen jeg noen gang har jobbet med. Lett og luftig, og finnes ikke klissete! Jeg brukte halvparten av denne grunnoppskriften til å lage eple/mandelkrans og resten til boller fylt med aprikossyltetøy.


Grunnoppskrift gjærdeig: 
1 ss kardemomme
3 dl melk
50 gr gjær
1,5 dl sukker
05 ts salt
150 gr smør
1 egg
11-12 dl mel 

Varm opp melk og kardemomme til det er fingervarmt. I mens smuldrer du opp gjær i en bolle, og tilsetter sukker, salt og blander inn den fingervarme melka. Rør til alt er løst opp.
Tilsett egget og mykt smør i biter i blandingen(Smelt ikke smøret med mindre du skal røre sammen og kna deigen for hånd).
Ha i litt og litt mel, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav/middels hastighet. La maskinen elte deigen i min. 5 min.

Sett deigen til side og la den heve 1 time.


Fyll:
100 gr mykt smør
0,5 dl sukker
0,5 porsjon hjemmelaget mandelmasse
1 ss kanel 
1 eple 

Bland sammen alle ingrediensene til en tykk grøt.
(Hjemmelaget mandelmasse lages ved å kjøre 125 gr skåldede mandler i en blender sammen med 125 gr sukker til du har et fint pulver).

Når deigen er ferdig hevet tar du halvparten og kjevler ut til et rektangel. Smør på fyllmassen, riv eplet på et rivjern og strø over. Jeg strødde også over 1 dl nøttekrokan jeg hadde liggende (den typen man får på softis osv.).
Rull sammen til en pølse og legg inni en kakering 26-28 cm. Husk å smøre denne i forkant!
Snitt kransen din og legg bitene på kryss og tvers. La etterheve i ytterligere en time (gjerne lengre), pensle med egg og stek i 25-30 min på 175 grader.


4 kommentarer:

 1. Hei Renate! Denne så lekker ut! Du er så flink :) Takk for sist, forresten, det var så hyggelig å treffe deg på Ikea-lanseringen. Lykke til videre, du har en kjempefin blogg :) Hilsen Elin (www.krem.no)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin! Takk, i like måte. Var hyggelig å hilse på deg også :) Følger deg på Instagram og nettsiden din, du lager så mye fint! :)

   Slett
 2. Fin blogg du har. Må titte innom senere å teste litt! Ha en flott dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingvild! Takk, for det. Titt gjerne innom igjen :-)

   Slett