søndag 22. januar 2012

Hestekake

I går lagde jeg klar en sjokoladekake mamma og pappa skal ha med seg i 60 års dag i ettermiddag. Det var meningen at det skulle ligne på en hest, men resultatet ble så som så. Syns egentlig det lignet litt med på en dinosaur, men med feil farger. Vanlig standard sjokoladekake, men med vaniljekremfyll inni og sjokoladekrem på toppen. Hoppla hei!!


300 gr sukker
150 gr margarin
300 gr mel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 egg
2,5 dl melk
1/2 plate kokesjokolade

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg. Sikt inn mel, bakepulver, og vaniljesukker. Smelt kokesjokoladen i litt av melka. Tilsett sjokoladeblandingen og resten av melka i røra. Stekes i 45-50 minutter, nederst, på 180 grader.

Krem:
100 gr smør
250 gr melis
1 egg
1 kokesjokolade lys/mørk etter ønske, smeltes i litt kaffe

Pisk alle indrediensene i ca 15 min til du har en jevn krem.

lørdag 21. januar 2012

Sitronkake

På torsdag lagde jeg en liten sitronkake til vi fikk besøk av mamma og Tommy. Sitronkake er fort gjort og er ikke særlig mektig, så passer fint til ettermiddagsbesøk! Lagde den på torsdagen og spiste restene på lørdag og da var den fortsatt like saftig. Hadde bare pakket den inn i plastfolie og hatt den på kjøkkenbenken.
Jeg hadde kjøpt meg en ny form på IKEA som jeg måtte teste ut og dermed ble det hull i midten på denne varianten.. Kaken ble kjempegod, men jeg endret litt på mengden sitron som man skulle ha oppi slik at den ikke ble for sur. Jeg bruker oppskrift fra Leila Lindholms bok, A piece of cake, men har funnet ut at mengden på en del av oppskriftene har en tendens til å bli litt for drøy noen ganger, i tillegg til at det også skulle valmuefrø oppi, men det hoppet jeg glatt over. Dette er egentlig bare et vanlig standard sukkerbrød tilsatt sitronsaft og litt sitronskall.

3 egg
1,5 del sukker
1 ts. vaniljesukker
50 gr. smør
1 dl. melk
3,5 dl. mel
2 ts. bakepulver
0,5 ts. salt

Pisk egg, sukker og vaniljesukker hvitt. Smelt smør og rør inn melka. Bland dette i eggedosisen. Vend forsiktig inn resten av ingrediensene + ønsket mengde sitron. Jeg brukte skall fra 1 sitron, og saft fra 1 sitron og det ble helt ok mengde etter min mening. Stekes midt i ovnen på 175 grader i 25-30 min.
I melisglasuren brukte jeg saft fra litt under en halv sitron og resten med vann for å få en passe tykk melisglasur.

torsdag 19. januar 2012

Pizza med et osende resultat

I kveld fant jeg ut at jeg skulle teste en elektrisk pizzapanne som jeg har hatt lenge, men ikke fått brukt. Man lager pizza akkurat som vanlig, bare at den steikes i denne panna og ikke ovnen. I tillegg kan man steke pølser, lage speilegg, omelett osv. i den.  Siden jeg ikke hadde gjort dette før, var det naturlig å lese bruksanvisningen, og det stod det at man skulle steke pizza på den høyeste temperaturen i 10-15 min. Veeel, jeg vet ikke om det skyldes en trykkfeil fra produsentens side, eller at de absolutt ikke har prøvd dette i praksis, men høyeste temp. og 10 min førte til at en eim av svidd pizza fant veien inn i stua, og dermed nådde min nese. Jeg styrtet gikk raskt ut til dette elektriske vidundret og lettet diskret på lokket....
Vips, så var kjøkkent forvandlet til en aldri så liten røyksky. Heldigvis har vi enda ikke fått montert røykvarslere så det hele forholdt seg nokså rolig. Jeg åpnet vindu og inngangsdør på vidt gap, og tok resultatet i nærmere øyesyn. Det hele så ganske godt ut syns nå jeg, til tross for en noe gjennomtrengende, svidd stank. En luftig fin skorpe og en perfekt smeltet ost... Yummi...


Idyllen slå derimot sprekker av abnormale dimensjoner i det jeg velger å snu en bit av pizzaen for å inspisere undersiden..


Note to self: IKKE bruk høeste temp. når du lager pizza i elktrisk pizzapanne, og følg ekstremt nøye med gjennom hele stekprosessen..

mandag 16. januar 2012

Nyttårskalkun i stekepose

Litt på etterskudd, men det har seg altså slik at jeg lagde kalkun for første gang på nyttårsaften. Da jeg kom hjem fra jobb, og det var 4,5 timer til gjestene skulle komme var min kjære 5,2 kilos kalkun fortsatt frossen etter 3 dager i kjøleskapet. Man kan trygt si det skapte litt stress før jeg fant ut hva jeg skulle gjøre. Klarte å lirke ut posen med innmat og satte hele kalkunen inn i stekeovnen på 80 grader og varmluft. Gradvis ble kalkunen tint, og krisen var avverget. Jeg brukte stekepose, noe jeg heller ikke hadde prøvd før, men absolutt anbefaler, og det var veldig vellykket. Jeg stuffet kalkunen med epler, svisker, sitron og løk i tillegg til å dytte smørklatter inn under skinnet rundt hele kalkunen. Var veldig usikker på steketiden, men en blanding av steketermometer, "knapp" i kalkunen og steketid regnet ut i fra vekt ble den da ferdig etter ca 2 timer og  ca. 20-30 min i ovnen. Jeg brukte saften fra fyllet i sausen. Resten av fuglen ble pakket inn i alu.folie og deretter brukte jeg et badehåndkle, og pakket den inn så den fikk hvile i ca. 40 min. og da holdt den varmen helt perfekt .



søndag 15. januar 2012

Blueberry Cheesecake

I dag var det Blueberry Cheesecake på søndagsmenyen. Ostekake med selvplukkede blåbær som ble hentet opp fra frysa. Må si jeg synes denne var veldig god, men liker forsatt best standard variant med sitronsmak og druer.Jeg lagde den i en firkantet kakeform, og tenkte ikke på at den var akkurat litt for stor til å passe inn i kakefatet med lokk som jeg skulle bære den med meg i, så dermed måtte jeg kutte av hjørnene... Jeg brukte DENNE oppskriften fra detsoteliv.no, men brukte blåbær i steden for bjørnebær, og blåbærgele i steden for boysenbærgele.



Fromasjkake med mandelbunn og pasjonsfrukt

Forrige helg lagde jeg en ny kake jeg ikke hadde vært borti før. Denne gangen brukte jeg pasjonsfrukt og tropisk nektar som hovedingrediens. Tidligere har jeg laget en ostekake med pasjonsfrukt, og den var kjempegod, men tok lang tid. Denne gangen var det fromasjkake med pasjonsfrukt. Kaken var faktisk såpass god at 5 personer spiste opp en hel kake. Jeg hadde ikke med kameraet mitt, men mamma har mailet meg noen bilder likevel :-) Nå finner jeg selvfølgelig ikke igjen nettstedet hvor jeg hentet oppskriften, men kan heller redigere inn adressen i innlegget når jeg finner den igjen. Fant igjen oppskriften til slutt: HER INNE på Lillian's Kaker :)