mandag 10. september 2012

Bryllupskake 08.09.2012

I helgen var vi i sesongens 3. og foreløpig siste bryllup. Vi hadde en kjempefin dag, sammen med et flott brudepar! Det var min oppgave å lage en 3. etasjers bryllupskake. Eneste kriterie var at den lille, gullfargede Mini Cooper figuren fikk plass på toppen, ellers frie tøyler. Dette var morsomt, men litt nerveprirrende. 



Jeg brukte MMF i steden for marsipan. Jeg syns denne ble litt for blank, litt for fort, i motsetning til hva hvit marsipan gjør. Jeg antar dette kan ha noe med at kaken stod ute på et ganske varmt kjøkken i nesten 20 minutter før den ble trillet ut til gjestene. I tilllegg ser jeg at mange bruker smørkrem i steden for vanlig pisket krem når de bruker MMF. Kanskje smørkrem fungerer bedre som fuktsperre enn pisket krem?  


1. etasje er fyllt med romkrem, jordbærsyltetøy og friske jorbdbærbiter + pisket krem

2. etasje er fyllt med vaniljekrem, aprikos/fersken syltetøy og biter av hermetisert fersken + pisket krem

3. etasje er fyllt med vaniljekrem, jordbærsyltetøy, og biter av friske jordbær + pisket krem





søndag 19. august 2012

Bryllupshjerte

I helgen har vi vært i bryllup for andre gang denne måneden, denne gang til min kusine Mariann og hennes Halvar :) Jeg hadde med en hjertekake trukket med hvit rollfondant fra Panduro Hobby. Dette var første gangen jeg brukte rollfondant i steden for marsipan.
Vi hadde kaken med på en 2,5 timeres biltur, og det gikk faktisk helt greit. Kjølebag med masse  kjøleelementer, og bagen koblet til sigarettenneren i bilen ble løsningen.


Kaken er fyllt med vaniljekrem, fløte, bringebærsyltetøy og ferske bringebær. Oppskriften er halvparten av oppskriften på sukkerbrød i langpanne. Da får du nok røre til en vanlig rund form (22-24), eller til et passe høyt sukkerbrød i den hjerteformen jeg har.

4 egg
135 gr. sukker
150 gr. mel (erstatt gjerne litt av melet med potetmel)
1 ts. bakepulver
Litt vaniljeessens

Pisk egg og sukker i min. 15 min. Sikt øvrige ingredienser, og vend inn med slikkepott.
175 grader i 30 minutter, midt i ovnen.




mandag 6. august 2012

Makroner vol.2


Jeg har prøvd å perfeksonjere disse franske makronene litt, noe som ikke er så enkelt som man skulle tro. Forsøk 1 ble ganske så bra, mens forsøk to ble helt misslykket i utseende hvertfall. Forsøk 3 gikk igjen så tålig bra, kun noen få som sprakk og ble mindre pene å se på. Jeg mener bestemt at feilene var følgende:
- jeg brukte ikke eggehviter som var helt romtempererte
- røren ivar så trykk at den ikke får muligheten til å renne litt utover å få en glatt overflate
- mandelmelet var ikke tørket lenge nok i ovnen og inneholdt fortsatt for mye fuktighet

De rosa er fra forsøk nummer 2 og man kan tydelig se at overflaten ikke er så glatt som den skal være. Smaken var det derimot ikke noe å si på heldigvis. De blå er fra forsøk nummer 3, og det er disse som ble brukt i barnedåp. Oppskriften er den samme som sist, og finnes HER






søndag 5. august 2012

PENIS KAKE

I går var jeg i utdrikkningslag for min venninne Jannike som gifter seg 8. september, og da hadde jeg med en hjemmelaget spesialdesign til bruden. Peniskaken ble nesten litt skummelt livaktig for hver gang jeg tok en titt i kjøleskapet. Den er laget av sukkerbrød i langpanne oppskriften som ligger her på bloggen, og fyllt med vaniljefyll, pisket krem, bringebærsyltetøy og friske bringebær. Trukket i vanlig marsipan fra Landlord (Rema 1000). Den holdt fint i 1 døgn uten å svette, og fasongen var fortsatt den samme.





onsdag 11. juli 2012

Baby makroner

I dag har jeg gjort et forsøk på å lage franske makroner. Jeg har kombinert to oppskrifter, og en liste med tips for å komme fram til dette. Makronene ble bra på smak, og så godt som slette på toppen, så er godt fornød med 1. forsøk :)

Jeg fant en liste med tips på DENNE siden, som jeg har fulgt. Oppskriften jeg har gått ut fra er fra kakebuas blogg. Link :)

140 gr mandelmel (se tipssiden for å lage mandelmel)
170 gr melis
80 gr sukker
3 romtempererte eggehviter

Kjør mandler til fint mel i en blender el. lignende og sikt det sammen med melis. Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs, sammen med noen dråper sitronsaft og litt salt, men pass på å ikke piske for lenge.  Vend inn mandel/melis melet med slikkepott. Ha oppi farge og smak etter ønske.

Jeg tegnet opp like store sirkler på et bakepapir for å få alle like store. Ha makronrøra i en sprøytepose, og sprøyt i vei! Stekes på 170 grader i 15 minutter. Jeg har et ekstra stekebrett under slik at ikke det blir for mye undervarme.

Kremen er litt på slump, men sånn ca:

50 gr smør
150 gr kremost naturell
0,5 pakke melis

Kjøres i en mixer til du har en jevn, fin krem, ca. 10-15 minutter.

fredag 6. juli 2012

Panna Cotta

Denne enkle desserten har jeg laget mange ganger. Den er kjapp, og vi er veldig glad i den. Oppskriften kommer fra matprat.no





Først legger du 3 gelantinplater i en bolle med kaldt vann. Til 4 porsjoner koker du opp 5 dl. fløte, sammen med 1,5 vaniljestang (snitter og skraper ut frøene) og 1,5 dl. sukker. Nå dette har kokt opp rører du i gelantinplatene og tømmer oppi porsjonsglass.




Sausen lager du ved å kjøre 200 gr bringebær, 50 gr melis og en "dæsj" med sitronsaft i en blender :-)

torsdag 5. juli 2012

Brownies med ostekake og bringebærkrem

Denne oppskriften fant jeg i The Hummingbird bakery sin bakebok. Først lager du browniesbunnen. Du kan gjerne lage kakebunnen dagen i forveien.


 Brownies:
  • 200 gr kokesjokolade, jeg brukte 70 %
  • 200 gr usaltet smør
  • 250 gr melis
  • 3 egg, romtempereret
  • 110 gr mel 
Jeg smeltet sjokoladen i mikroen, i en liten varmekanne fra Tupperware, men man kan gjerne gjøre det i vannbad i steden for. I mens røres smør og melis til en jevn kremaktig masse. Tilsett så ett og ett egg av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Ha så i litt, og litt mel til deigen er jevn. Til slutt har du i den smelta sjokoladen i en tynn stråle.
Jeg hadde min deig i en vanlig rund form (24 cm), men oppskriften sier en liten langpanne.

Nå lager du ostekaken:
  • 400 gr philadelfia kremost
  • 150 gr melis
  • 1/2 ts vaniljeekstrakt
  • 2 egg
 Rør kremost, melis og vanilje sammen til en jevn krem i kjøkkenmaskin. Kjør på lav hastighet, og tilsett ett og ett egg. Det er ikke lurt å la maskinen gå over lengre tid, for da kan blandingen skille seg. Bre ostkakemassen over browniesen og stek i 30-40 minutter på 170 grader. Avkjøl kaken på rist.

Bringebærkrem
  • 3 dl kremfløte
  • 100 gr melis
  • 150 gr bringebær
Hvis du bruker frosne bær må disse tines, og siles først. Kjør bær, melis og fløte til du får en passe krem.  Smør over kaken, og pynt med friske bær.