Jeg har fått fatt i en hel del bær i år, og fikk endelig prøvd å lage saft! Noe så enkelt! Det tok litt tid, men var veldig verdt arbeidet.
Hjemmelaget solbærsaft er noe jeg husker godt fra jeg var liten og i år har jeg prøvd etter beste evne å lage saft sånn som jeg husker den. Selv synes jeg at det gikk ganske bra!
For hver "omgang" med saftkokeren har jeg brukt ca. 2 kg. bær uavhengig av type. Dette ga meg mellom 2 og 4 liter råsaft hver gang. Jeg har gjort to omganger med kun solbær, og en omgang hvor jeg blandet ca 80% rips med 20 % solbær/blåbær.
Du trenger få ingredienser for å lage saft; bær, sukker, (evt. vinsyre for å øke holdbarhetstiden) og steriliserte flasker. Sterile flasker er kjempeviktig. Vask og tørk flaskene godt. Sett dem i stekeovnen på 130 grader og ta dem ut når du er klar til å fylle på saft. Sette dem opp ned mens de enda er varme og la dem avkjøles på denne måten.
Legg bær og sukker lagvis i den øveste delen av saftkokeren. La denne putre av sted i omlag to timer. Husk å etterfylle med vann i bunnen av saftkokeren om nødvendig! Slipp ut råsaft med jevne mellomrom for å hindre at det renner over.
Etter at bærene er blitt dvaske og blasse i fargen er det ikke mer saft å hente. Jeg ga min råsaft et raskt oppkok for å fjerne bakterier, i tillegg til at jeg hadde i mer sukker der det trengtes. Dette er en smakssak, og det beste er å smake seg frem :) Lykke til.
torsdag 22. august 2013
Dyrisk Gode Sjokolademuffins
Til min egen bursdag lagde jeg noen barnslig dekorerte sjokolademuffins, som minner mistenkelig mye om Aunt Mabels muffins fra butikken, bare i miniatyrstørrelse. Originaloppskriften fant jeg HER
Du trenger:
200 gr mel
130 gr sukker
1 ts bakepulver
0,5 ts natron
litt salt
40 gr bakekakao
2 egg
100 gr youghurt naturell/gresk youghurt/kefir
2 dl helmelk
0,6 dl rapsolje
1,5 dl hakket, mørk kokesjokolade
1. Alt det tørre (inkl. sjokoladebiter) siktes og blandes godt i en bakebolle.
2. I en annen bolle pisker du sammen følgende: egg, olje, youghurt og melk.
3. Hell den våte blandingen oppi den tørre, samtidig som du rører. Dette er enkelest om du bruker kjøkkenmaskin, men det går bra å røre for hånd også. Rør minst mulig, og gi deg når alt er blandet sammen.
Stekes på 180 grader i 10-25 minutter. Midt i ovnen. Jeg har brukt kremost frosting, men man kan gjerne spise disse uten noe på toppen, eller f.eks. bare med melisglasur.
søndag 11. august 2013
Eple og mandelkrans
I dag har jeg tatt utgangspunkt i en oppskrift hentet fra "A piece of cake" av Leila Lindholm. Dette er en kjempe bok, med utrolig fine bilder, anbefales på det sterkeste!
Vanligvis så bruker jeg "Søt grunndeig" som basis for all søt gjærbakst, men i dag prøvde jeg grunnoppskriften i denne boka. Nå tror jeg at jeg har en ny favoritt. Dette er den enkleste deigen jeg noen gang har jobbet med. Lett og luftig, og finnes ikke klissete! Jeg brukte halvparten av denne grunnoppskriften til å lage eple/mandelkrans og resten til boller fylt med aprikossyltetøy.
Varm opp melk og kardemomme til det er fingervarmt. I mens smuldrer du opp gjær i en bolle, og tilsetter sukker, salt og blander inn den fingervarme melka. Rør til alt er løst opp.
Tilsett egget og mykt smør i biter i blandingen(Smelt ikke smøret med mindre du skal røre sammen og kna deigen for hånd).
Ha i litt og litt mel, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav/middels hastighet. La maskinen elte deigen i min. 5 min.
Sett deigen til side og la den heve 1 time.
Bland sammen alle ingrediensene til en tykk grøt.
(Hjemmelaget mandelmasse lages ved å kjøre 125 gr skåldede mandler i en blender sammen med 125 gr sukker til du har et fint pulver).
Når deigen er ferdig hevet tar du halvparten og kjevler ut til et rektangel. Smør på fyllmassen, riv eplet på et rivjern og strø over. Jeg strødde også over 1 dl nøttekrokan jeg hadde liggende (den typen man får på softis osv.).
Rull sammen til en pølse og legg inni en kakering 26-28 cm. Husk å smøre denne i forkant!
Snitt kransen din og legg bitene på kryss og tvers. La etterheve i ytterligere en time (gjerne lengre), pensle med egg og stek i 25-30 min på 175 grader.
Vanligvis så bruker jeg "Søt grunndeig" som basis for all søt gjærbakst, men i dag prøvde jeg grunnoppskriften i denne boka. Nå tror jeg at jeg har en ny favoritt. Dette er den enkleste deigen jeg noen gang har jobbet med. Lett og luftig, og finnes ikke klissete! Jeg brukte halvparten av denne grunnoppskriften til å lage eple/mandelkrans og resten til boller fylt med aprikossyltetøy.
Grunnoppskrift gjærdeig:
1 ss kardemomme
3 dl melk
50 gr gjær
1,5 dl sukker
05 ts salt
150 gr smør
1 egg
11-12 dl mel
Varm opp melk og kardemomme til det er fingervarmt. I mens smuldrer du opp gjær i en bolle, og tilsetter sukker, salt og blander inn den fingervarme melka. Rør til alt er løst opp.
Tilsett egget og mykt smør i biter i blandingen(Smelt ikke smøret med mindre du skal røre sammen og kna deigen for hånd).
Ha i litt og litt mel, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav/middels hastighet. La maskinen elte deigen i min. 5 min.
Sett deigen til side og la den heve 1 time.
Fyll:
100 gr mykt smør
0,5 dl sukker
0,5 porsjon hjemmelaget mandelmasse
1 ss kanel
1 eple
Bland sammen alle ingrediensene til en tykk grøt.
(Hjemmelaget mandelmasse lages ved å kjøre 125 gr skåldede mandler i en blender sammen med 125 gr sukker til du har et fint pulver).
Når deigen er ferdig hevet tar du halvparten og kjevler ut til et rektangel. Smør på fyllmassen, riv eplet på et rivjern og strø over. Jeg strødde også over 1 dl nøttekrokan jeg hadde liggende (den typen man får på softis osv.).
Rull sammen til en pølse og legg inni en kakering 26-28 cm. Husk å smøre denne i forkant!
Snitt kransen din og legg bitene på kryss og tvers. La etterheve i ytterligere en time (gjerne lengre), pensle med egg og stek i 25-30 min på 175 grader.
fredag 2. august 2013
Cæsar Salat med hjemmelaget dressing
Her kommer min vri på den vanlige cæsar salaten:
Til 3 voksne trenger du:
2 kyllingfileter
1 pk. bacon
2 tomater
1/2 agurk
1/2 isbergersalat
1/2 posse Baby leaf salat
evt. krutonger el. fetaost
Skjær kylling i biter og stek til de får en gylden farge.
Stek bacon og la den renne av seg på tørkepapir. Del deretter opp i mindre biter.
Skjær opp salat, tomat og agurk. Ved det hele sammen og tilsett krutonger om du ønsker det. Jeg tror det kunne vært godt med litt rå rødløk i tillegg
Dressing:
1/2 beger creme fresh
Sitronsaft fra 1/2 sitron
Salt & pepper
2 ss. majones
- Rør sammen alle ingrediensene.
Kjøttdeiggrateng med squash og blomkålris
Et litt tidkrevende, men veldig godt middagstips.
Til to sultne mennesker trenger du:
1 squash
1 løk
1/2 rødløk
3 - 4 sopp
1 pk. kjøttdeig
1 boks hermetiske tomater i biter
Salt & pepper
Oregano
Basilikum (fersk eller tørket)
Revet ost (ca. 100 gr)
1 blomkål
Smør/Olje
Skjær squash opp i passe tykke skiver, strø over salt og legg dem i et dørslag i ca en halv time. Deretter skyller du dem, og tørker med tørkepapir. Varm opp en stekepanne med god olje, og stek squashskivene litt på begge sider til de har en litt gyden farge. Disse trekker til seg olje som en svamp, så la dem renne fra seg på litt tørkepapir etterpå.
Smelt en ss. smør / olje i en gryte og surr løk og sopp til disse blir myke/blanke. Ha oppi kjøttdeig og brun denne. Deretter har du oppi en boks hermetiske tomater, salt, pepper, oregano og frisk basilikum. Jeg hadde min saus stående å småkoke i en halvtimes tid. Legg lagvis kjøttsaus + squash + ost på samme måte som hvis du laget en lasagne. Serveres med salat og blomkål ris. Blomkålris lages ved å rive blomkål på et rivjern, kok i 3 minutter, la dette renne godt av og vend inn salt, pepper og et par spiseskjeer med smør.
søndag 28. juli 2013
Hjemmelaget tomatsuppe
Denne oppskriften har jeg hentet hos www.fotballfrue.com og siden jeg prøvde den første gangen har vi fått helt dilla. Adjø til kjipe Toro posesupper, og hallo til ferske tomater og deilig, kremet tomatsuppe.
Til 2 stykker trenger du:
Ca. 6 tomater
2 fedd hvitløk
1 rødløk
1 hønsebuljong
1 boks kremfløte
Salt, pepper, basilikum
To ss. creme fresh
Egg & Makaroni
Først hakker du opp røkløk og hvitløk og surrer sammen med en god klatt smør. Bruk lav/middels varme og svett løken godt.
I mens løken svetter litt i gryta hakker du opp tomater og basilikum som du deretter har oppi sammen med løken. Hell oppi fløte og krydre etter ønske med salt, pepper og evt. mer basilikum + en hønsebuljong. Småkok i ca. 15 min. Mot slutten av koketiden har jeg oppi litt creme fresh, men det er ikke nødvendig for å få et bra resultat. Første gangen jeg lagde denne suppa silte jeg den og brukte en stavmixer på det som lå igjen i sila. Dette har jeg funnet ut er litt unødvendig så nå kjører jeg bare stavmixeren rett i gryta. Det kan hende det blir noen små tomatklumper igjen når du gjør det på denne måten, men det syns jeg ikke gjør noe. Hvis du vil ha den 100% klumpfri siler du den bare å heller det tilbake i gryta når du har tatt noen fres med stavmixeren.
Jeg pleier å koke 3-4 egg og litt makaroni som jeg kaster i tilslutt.
Til 2 stykker trenger du:
Ca. 6 tomater
2 fedd hvitløk
1 rødløk
1 hønsebuljong
1 boks kremfløte
Salt, pepper, basilikum
To ss. creme fresh
Egg & Makaroni
Først hakker du opp røkløk og hvitløk og surrer sammen med en god klatt smør. Bruk lav/middels varme og svett løken godt.
I mens løken svetter litt i gryta hakker du opp tomater og basilikum som du deretter har oppi sammen med løken. Hell oppi fløte og krydre etter ønske med salt, pepper og evt. mer basilikum + en hønsebuljong. Småkok i ca. 15 min. Mot slutten av koketiden har jeg oppi litt creme fresh, men det er ikke nødvendig for å få et bra resultat. Første gangen jeg lagde denne suppa silte jeg den og brukte en stavmixer på det som lå igjen i sila. Dette har jeg funnet ut er litt unødvendig så nå kjører jeg bare stavmixeren rett i gryta. Det kan hende det blir noen små tomatklumper igjen når du gjør det på denne måten, men det syns jeg ikke gjør noe. Hvis du vil ha den 100% klumpfri siler du den bare å heller det tilbake i gryta når du har tatt noen fres med stavmixeren.
Jeg pleier å koke 3-4 egg og litt makaroni som jeg kaster i tilslutt.
Smash iskake
Det siste jeg har prøvd meg på er en iskake til bursdagsfeiringen min. Denne syns vi var kjempegod alle sammen, og anbefales virkelig. Det er utrolig enkelt å lage iskake, man må bare planlegge litt lengre tid i forveien. Kjempegreit hvis du har litt dårlig tid den dagen du trenger en kake, så kan du bare hente ut en ferdig kake fra frysa! Oppskriften hentet jeg fra My Little Kitchen HER
Bunn:
3 eggehviter
2 dl sukker
40 g ritz kjeks
60 g Smash
Smash isen:
Bunn:
3 eggehviter
2 dl sukker
40 g ritz kjeks
60 g Smash
Skill eggene, og legge eggeplommene vekk til senere. Pisk eggehvitene stive og tilsett sukker og pisk til du har en stiv marengs. Knus kjeksene og sjokoladen og vend inn i marengsen.
Ha marengsen i en springform (jeg bruke 26 cm, men man kan godt bruke litt mindre slik at kaka blir høyere) Jeg hadde bakepapir i bunnen og rundt kantene slik at det er lettere å ta den ut av forma når kaka er ferdig.
Stek marengsen nederst i ovnen på 175 grader i 25 min. Avkjøles og settes i frysa.
Smash isen:
3 eggeplommer
1 dl sukker
3 dl fløte
1 vaniljestang
160 g Smash melkesjokolade
Pisk eggeplommer og sukker til en tykk og luftig eggedosis. Snitt en vaniljestang på langs og og skrap ut frøene og ha dem i eggedosisen. Pisk fløten til krem i en annen bolle. Bland krem og eggedosis.
Hakk melkesjokolade med smash i biter og bland med krem og eggedosis.
Hell iskremen med smash over bunnen. Sett kaken tilbake i fryseren til isen har stivnet.
Når isen er stiv kan du lage sjokoladeglasuren.
Når isen er stiv kan du lage sjokoladeglasuren.
Sjokoladeganache:
100 g mørk sjokolade
50 g kremfløte
Abonner på:
Innlegg (Atom)